מדינת ישראל יושבת על השבר הסורי-אפריקני, התפר שבין יבשות אסיה ואפריקה. השבר הסורי-אפריקאי הוא עמק הנמשך לאורך למעלה מ- 6,000 ק"מ, מצפון סוריה ועד טנזניה שבאפריקה. ים סוף, כולל מפרץ אילת, הערבה, ים המלח, בקעת הירדן, שקע הכינרת ושקע החולה מהווים חלק מהבקע הסורי-אפריקאי.
אזור ים המלח הוא חלקו הנמוך ביותר של הבקע. בקע ארוך זה החל להיווצר לפני כ- 25 מיליון שנה, ותהליך התהוותו נמשך, בקצב משתנה, מאז ועד ימינו.מדובר בלוחות ענק של סלעים הנעים בהתמדה ובאיטיות רבה במשך מיליוני שנים. תוך כדי התנועה נוצרות צורות נוף שונות על פני כדור הארץ, כולל בקעות, הרים, מישורים ועוד.
עקב התזוזה המתמדת, נוצרות מדי פעם רעידות אדמה בעוצמה שונה. זהו אזור וולקני פעיל יחסית וקיים בו חשש ממשי לרעידות אדמה הרסניות. אחת המדינות שסובלת לעתים תכופות מכך היא תורכיה, אבל גם מדינת ישראל נמצאת באזור הסיכון. עוצמת רעידות האדמה במדינה ישראל היא קלה-בינונית.
עשרות רעידות אדמה מתרחשות במקומות שונים בישראל מדי שנה. המקומות המועדים יותר לפורענות נמצאים קרוב לקו השבר, אבל רעידת אדמה חזקה יכולה להשפיע גם על מקומות המרוחקים ממוקד הרעש, כולל תל אביב ומרכז הארץ ולכן חשוב מאוד לקחת בחשבון מבנים שעלולים להינזק כתוצאה מכך.
בניינים רבים זכאים לתוכנית שדרוג הנקראת גם תמ״א 38, במהלכה מחזקים את המבנה בצורה אשר תמנע את קריסתו כתוצאה מרעידת אדמה. מבנה מסוכן עלול להסב נזק רב לסביבה ולבניינים סמוכים לכן יש צורך לקחת בחשבון גם מבנים מסוכנים.
בהיסטוריה של ארץ ישראל יש עדויות לרעידות אדמה מתקופות רבות, למרות שרק מהמאה ה-19 החלו בתיעוד מסודר. כמעט בכל מאה יש לפחות שתי רעידות אדמה קשות בארץ ישראל, כאלו שמותירות אחריהן הרס רב.
בשנת 1837 התרחשה רעידת אדמה שהרסה לחלוטין את העיר צפת ונהרגו בה כ-5,000 בני אדם. ב-1927 הייתה רעידת אדמה בעוצמה 6.25 בסולם ריכטר. היא גרמה הרס נרחב בירושלים, שכם, רמלה וטבריה, 300 הרוגים ו-1,000 פצועים. גם לאחר מכן אירעו רעידות אדמה בעוצמה שעולה על 4 בסולם ריכטר, אף הן בעלות פוטנציאל הרס ממשי.
הערים הרגישות ביותר בארץ לרעידות אדמה הן שכם, ירושלים, רמלה וצפת, שיושבות לא רחוק מהשבר הסורי-אפריקני. למרות שהן עלולות להיפגע יותר מאשר ערים אחרות גם ערים באזורים אחרים עלולות להיפגע מרעידת אדמה, בעיקר מבנים שבבנייתם לא נלקח בחשבון נושא ההגנה מפני מפגעים אלו.
במדינת ישראל קיימת ועדה בין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה. במסגרת דיון שהתקיים בשנת 2006 היגעה הוועדה למסקנה שרעידת אדמה בישראל עלולה לגרור תוצאות הרות אסון. הוועדה צפתה שרעידת אדמה בדרגה 7 בסולם ריכטר עלולה להסתיים בכ-16,000 הרוגים וכ-80,000 פצועים. מספר כזה של נפגעים יגרום למערכת הבריאות להתמוטט.